HTML

Mi ez?

SLOW, a fiatal magyar grafikus a Coca-Cola Magyarország és az ARC felkérésére különleges Coca-Cola alupalackot tervezett a Sziget 2008 fesztiválra. Ezen a blogon (majdnem) mindent megtudhatsz a pályázatról, az alkotókról és műveikről.

Tetszik? Rajongj! Alupalack a Facebookon.

Fotók

Friss topikok

Ennyi volt a Sziget, most küldj fotót és szavazz!

2008.08.18. 08:11 Balázs

A fesztiválnak ugyan vége, mi mégsem adjuk fel.

  1. Küldj képet, amint éppen Te is SLOW alupalackjából iszogatsz, vagy épp a speckó sapkának hála Coke-fejjé változtál! Kitesszük ide, és örökké hálásak leszünk.
  2. Valamint, illetve sőt! Most te is elmondhatod, jól döntött-e a zsűri: láthattad az összes döntős pályázatot, úgyhogy adj hangot megalapozott véleményednek!

Szólj hozzá!

Címkék: design szavazás coke coca cola sziget2008 poll r alupalack budhatomi fejes mónika gyarmati zsolt kármán orsolya pixel sisters kármán eszter majoros zita

Majoros Zita Sziget-térképe

2008.08.17. 13:42 Balázs

A harmincegy éves tervezőgrafikus Újvidéken született, a Képzőművészeti Egyetem elvégzése után most az Iparművészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán doktorandusz. Emellett van egy saját boltja, ahol a a saját alkotásai mellett néhány másik fiatal iparművész munkáit is forgalmazza -- elsősorban olyanokat, amelyek pólóra is nyomtathatóak.

"Régóta foglalkoztat a térkép mint grafikai, vizuális elem feldolgozása," mesélte Zita telefonon. "A mostanii pályamű is egy nagyobb sorozathoz kapcsolódik, ami Budapestet dolgozza fel térkép formájában. A város olyan részeit, amelyek számomra különös jelentőséggel bírnak. Ezen kívül szerettem volna informatív, hasznos dolgot tervezni az alupalackra. Így jött a térkép ötlete, hiszen a Sziget látogatói ezt sokat használják."

Majoros Zita döntős pályaműve

Korábbi műveit megnézheted Zita blogján.

1 komment

Címkék: design coke coca cola sziget2008 alupalack majoros zita

Kármán Eszter döntős műve

2008.08.17. 13:10 Balázs

Eszter huszonhét éves, a Szegedi Művészeti Szakközépiskola után előbb dekoratőri képesítést szerzett, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tavaly végzett tervezőgrafikusként. Ő a nővérével közösen alapított grafikai stúdió, a Pixel Sisters másik fele.

Pályaműve tervezésével két vonalon indult el: szerette volna kifejezni a Sziget-életérzést és a Coca-Cola márka üzenetét, az élet szebb oldalát. Alkotása az organikus, női vonalat képviseli, felszabadult, fiatalos. Eszter sem ellenkezik a zsűri döntésével szemben. Mindhárom terve megragadott egy feelinget, ez a legérthetőbb, a legkönnyebben befogadható -- letisztult, egyszerű. Persze azért a másik kettőt is nagyon szerette.

Kármán Eszter döntős pályaműve

Szólj hozzá!

Címkék: design coke coca cola sziget2008 alupalack pixel sisters kármán eszter

Kármán Orsolya alkotása

2008.08.17. 12:40 Balázs

A harmincnégy éves tervezőművész az Iparművészeti Egyetem, vizuális kommunikáció szakán végzett grafikusként. 10 évet töltött a reklámszakmában, majd önálló céget alapított. Jelenleg húgával, Eszterrel közös grafikai stúdiójuk, a Pixel Sisters vezetője.

Orsi szerint: A Coca-Cola alupalack grafikailag izgalmas felületnek bizonyult, mivel 3 dimenziós térben kellett gondolkodni. A téma ugyan adott volt, mégis mindenféle kötöttséget mellőzött, így szabadon lehetett 'garázdálkodni' a kifejezési formákkal. Azonban egy közös mégis adódott az egyébként teljesen eltérő megfogalmazások között - zene, a tánc, a pozitív hangulat és a Sziget fesztivál szellemisége.

A "Coke side of Life" kampány nemzetközileg is ismert egységet hozott létre a Cola-t szerető és fogyasztó emberek között. Számos kreatív vonal született, ismert és kevésbé ismert szakemberek, művészek álltak a kampányok mögött. Izgalmas, volt látni egy régi jól bevált márka "megengedheti magának" azt a kitérőt, hogy a világ minden táján vizuális egységet és egyediséget létrehozva próbáljon újítani.

A palack jó példa erre, remélem tetszeni fog... hát szerintem ilyen az élet Coke oldalán...

Kármán Orsi döntős pályaműve

Szólj hozzá!

Címkék: design coke coca cola sziget2008 alupalack kármán orsolya pixel sisters

Gyarmati Zsolt pályaművei

2008.08.15. 17:07 Balázs

A negyvenéves alkotó igazi nagyágyú. Eredetileg földrajz-rajz szakos tanárnak készült, ám 1996. óta főállású képzőművész. Európa-szerte számtalan önálló és csoportos kiállításon szerepelt, s persze az ARC plakátkiállítás rendszeres pályázója.

Nemrégiben zárult legutóbbi önálló kiállítása Cambridge-ben, Angliában, s hamarosan nyomdába kerül az első gyarmati-monográfia.

Alkotásaiban a Sziget vidám, fiatalos hangulata mellett a fesztivál csendes helyszínét is meg akarta örökíteni -- innen az egyedi, kicsit japános mesefigurák. Az első itt, a második a hajtás után:

Gyarmati Zsolt első döntős pályaműve

1 komment

Címkék: design coke coca cola sziget2008 alupalack gyarmati zsolt

Fejes Mónika alkotása

2008.08.15. 16:52 Balázs

Harminckilenc éves szabadúszó tervezőgrafikus, aki a VISART Művészeti Akadémián, a francia École d’Art Maryse Eloy főiskola hazai partnerintézményében is oktat.

Alkotásában elsősorban a Sziget, a fesztiválozók spontaneitását akarta kifejezni (innen a fröccsenés motívum). Bár úgy érzi, volt olyan pályaműve, amelyik számára értékesebb, érdekesebb volt, végeredményben egyetért a zsűrivel: ez a munkája felelt meg leginkább a kiírók szándékának.

Fejes Mónika döntős pályaműve

Nézd meg Mónika további munkáit a blogján!

Szólj hozzá!

Címkék: design sziget coke coca cola sziget2008 alupalack fejes mónika

Kovács Budha Tamás munkája

2008.08.11. 20:02 Balázs

Huszonnégy éves budapesti képzőművész, épp most végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia tanszékén. A street art szcéna közismert alakja, de 2004. óta rendszeresen részt vesz galéria-kiállításokon is. Művészneve kedvelt motívumára, a három szemre utal, de nem akarta ugyanúgy írni, mint a vallásalapító. ("Másként, más értelembe használom. Nem szeretnék bölcselkedni.")

Korábban főként zománcfestéket használt, a kínai, japán festészetre hajazó, erős, fényes, kontrasztos hatásért. Később áttért az akrilra - ugyanarra, amit a barkácsboltban is kapni.

Kovács Budha Tamás döntős pályaműve

Ezt az alupalack-tervét kézi rajzként, stencillel kezdte, majd beszkennelte, trace-elte. Saját motívumait használta: a bal oldalon látható, Sívára emlékeztető figura az Ernst Múzeumban rendezett "Lenmechanika" kiállításon is látható, a nyílvesszők diplomamunkájára utalnak vissza.

"A Szigeten mindig annyi az ember, hogy az már feldolgozhatatlan, az arcok, formák elvesznek a kavarban", mondja Tamás alkotásáról. "Ez a jobb oldalon látható csoport első pillantásra csak tömeg, ami a főfigurát zavarba ejti, hirtelen nem is tudja, mihez kezdjen."

Budha Tomi korábbi műveit megnézheted a blogján.

Szólj hozzá!

Címkék: design coke coca cola sziget2008 alupalack budhatomi

Ilyen a palack

2008.08.10. 20:34 Balázs

SLOW nyertes grafikája, ami alapján a palack készült

...csak persze nem kétdimenziós. További fotók jobboldalt -- vagy közvetlenül az Indafotó-albumban.

Aki először bekommentálja, ki az esztéta, azt meghívom egy kólára!

4 komment

Címkék: design coke coca cola sziget2008 slow alupalack

Alkotó és kritikusa

2008.08.08. 10:03 Balázs

4 komment

Címkék: design coke coca cola sziget2008 slow alupalack

Magyar tervező különleges Coca-Cola alupalackja a Szigeten

2008.08.08. 10:02 Balázs

A Coca-Cola Magyarország igazi kuriózummal készül a Sziget 2008 fesztiválra: a jövő héten bemutatkozik az első valódi hazai tervezésű Coca-Cola alumínium palack. A korlátozott mennyiségben, összesen 30.000 példányban, kizárólag a Sziget fesztiválon kapható különleges kiadás csomagolása egy fiatal magyar grafikus, Szentmihályi Dániel, alias SLOW alkotása.

A vállalat a nyár elején a köztéri kiállításairól is ismert ARC (Művészeti Szolgáltató Kft.), mint szakmai partner részvételével meghívásos pályázatot írt ki az első magyar Coca-Cola alupalack megtervezésére. A tíz felkért pályázó szabad kezet kapott, csupán arra kellett odafigyelniük, hogy 3-3 grafikájuk összekösse a Sziget szellemiségét és hangulatát a Coca-Cola márkával. Az ARC kiállításokon korábban számos elismerést begyűjtő művészek számos izgalmas, egyéni koncepciójú palackot terveztek. A Coca-Cola Magyarország és az ARC munkatársai közösen választották ki a hét legjobbat, majd a pályázat fődíjasát, a Coca-Cola Sziget-különkiadása tervezőjét.

A zsűri végül ellenszavazat nélkül SLOW minimalista alkotását találta a legjobbnak: a kontrasztos, fekete-fehér kompozícióban izgalmas, üdítő színfolt a piros szívószál és a Coca-Cola felirat.

„Nem akartam közhelyeket, bulizó fiatalokat vagy sátrakat rajzolni,” mondta Szentmihályi Dániel. „Ma a legtöbb termék többet akar mutatni, mint ami. Ez a palack nem, én is ezért választottam egyik pályaművem fő motívumául magát a kontúrpalackot. Igyekeztem egyetlen erős motívumba sűríteni a Sziget és a Coca-Cola lényegét. Egyszerűen kombináltam a kettőt, a Sziget közönségét és a palackot. Úgy érzem, a három pályaművem közül ez sikerült a legjobban, s nagyon örülök, hogy a zsűri is egyetértett velem.”

A „Coke-fejek” vagyis a palackfejű fiú és lány motívuma a fesztivál visszatérő eleme: a minden Szigetlakót megillető belépőjegy-tartó mellett a Volt-Coke Terasz arculatát is ez inspirálta. Aki közelebbről is megvizsgálná a grafikát, a Volt-Coke Teraszon a palack kétméteres mását is megtalálja.

A Coca-Cola Sziget 2008 különkiadása csak a fesztivál ideje alatt, a Hajógyári szigeten kapható a nem melegkonyhás vendéglátó-ipari egységekben. Mivel az első magyar tervezésű alupalackból csupán harmincezer készült, a gyűjtőknek sietniük kell.

Szólj hozzá!

Címkék: coke coca cola sziget2008 slow alupalack

Szentmihályi Dániel (SLOW)

2008.08.08. 10:01 Balázs

A huszonhárom éves budapesti fiatalember a VISART Művészeti Akadémia, a francia École d’Art Maryse Eloy főiskola hazai partnerintézményének hallgatója. A tanulás mellett tervezőgrafikusként, illusztrátorként is dolgozik.

Becenevét még extrém utcai görkorcsolyázó korszakában kapta trükkjeiért és nyugodt, laza, komótos modoráért.

Szólj hozzá!

Hamarost

2008.08.07. 11:43 Balázs

Nemsoká olyat mutatunk, hogy.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása